Werelddag zonder tabak is wereldwijd initiatief van de lidstaten van de World Health Organization (WHO). De werelddag vindt jaarlijks plaats op 31 mei.

Wereldwijd leidt roken op dit moment tot 5,4 miljoen doden per jaar. In België sterven er elk jaar ongeveer 16.000 mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik. Dit zijn gemiddeld 50 mensen per dag. Uit onderzoek (2015) blijkt dat België 20% rokers telt, grofweg dus een vijfde van de bevolking.

Toch geeft 72% van de rokers aan spijt te hebben te zijn beginnen roken. En een meerderheid van de rokers (64%) heeft de wens om te stoppen met roken. Maar dat is niet gemakkelijk. Het goede nieuws is dat er heel wat tools bestaan om u hierbij te helpen.

WERELDDAG ZONDER TABAK’: DE ‘NATIONALE COALITIE TEGEN TABAK’ VRAAGT EEN TOTAALVERBOD OP TABAKSRECLAME!

Op de jaarlijkse ‘Werelddag zonder Tabak’ (31 mei) vraagt de ‘Nationale Coalitie tegen Tabak’ waarvan het VIGeZ deel uitmaakt drie zaken aan de Belgische regering:

  1. Een tabaksreclameverbod op de verkoopplaats
  2. De beperking van het aantal verkooppunten tot tabaks- en dagbladwinkels
  3. Het niet langer zichtbaar tonen van tabaksproducten op de verkoopplaats

Werelddag zonder Tabak: dé gelegenheid om te stoppen met roken?

  • 66% van de rokers wil stoppen 
  • Acties in ziekenhuizen 
  • Gratis gezondheidstests afleggen

Op vrijdag 31 mei is het Werelddag zonder Tabak. Deze dag werd in 1988 in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Een uitstekende gelegenheid voor heel wat rokers om te stoppen met roken? Als jij één van de 66% van de rokers bent die wil stoppen met roken, lees dan onze tips die je onmiddellijk kan toepassen.

Meer kans op succes via rookstopbegeleiding

2 op de 3 rokers in ons land wil stoppen met roken, 1 op de 3 onderneemt ook daadwerkelijk een poging! Slechts 2% van de mensen die willen stoppen, doet beroep op begeleiding door een tabakoloog.

Nochtans tonen studies aan dat je 3 tot 4 maal meer kans hebt op succes al je je laat begeleiden.

Het is bewezen: de meest doeltreffende manier is de combinatie van medicatie (zoals nicotinevervangers of Champix®, Zyban®) mét begeleiding door een tabakoloog of andere gezondheidsprofessional.

Er bestaan verschillende manieren van hulp:

  • Via een privé tabakoloog. Die vind je in alle regio’s van het land. Vind een tabakoloog in je buurt en meer informatie over financiële tussenkomsten op tabakoloog.tabakstop.be

De tabakologen van Tabakstop bieden gratis telefonische hulp en informatie op 0800 111 00. Meer informatie over onze hulp vind je hier.