Longkanker wordt vaker in een later stadium ontdekt bij mensen tussen de 50 en 64 jaar dan bij mensen die ouder zijn. Bij patiënten ouder dan zeventig jaar wordt de ziekte meestal in een vroeger stadium ontdekt.

Onderzoekers bekeken de gegevens van 34.000 longkankerpatiënten in Engeland uit 2013. Zij presenteren hun resultaten dinsdag tijdens de Cancer Outcomes and Data Conference in Manchester.

“Door het inwinnen van informatie via patiëntgegevens konden we een verschil vinden in het stadium waarop kanker wordt ontdekt bij zowel jongere als oudere mensen”, aldus David Kennedy van het Britse Cancer Research.

“Onze resultaten laten zien dat jongere patiënten van in de vijftig en zestig meer kans hebben op een kankerdiagnose in een later stadium.”

Het komt vaak voor dat longkanker in een laat stadium wordt ontdekt. Van de 45.500 longkankerdiagnoses die per jaar in het Verenigd Koninkrijk worden gesteld, zou 60 procent geconstateerd worden bij mensen boven de zeventig jaar.

Inzicht

Onderzoekers hopen met de resultaten meer inzicht te krijgen in risicogroepen om vervolgens de juiste mensen te kunnen helpen de ziekte te overleven. “Tekenen die op longkanker kunnen wijzen zijn onder andere een hoest die niet weg trekt of kortademigheid”, vertelt Kennedy.

“Het is belangrijk dat wanneer mensen iets ongebruikelijks constateren, ze zo snel mogelijk een dokter spreken.” De onderzoekers benadrukken dat behandeling meer kans van slagen heeft wanneer kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt.