Beelden zeggen meer als woorden, een video waarschijnlijk dus nóg meer. Dat dacht ook de Nederlandse Stichting Be Aware bij haar laatste filmpje, die momenteel een absolute hit is op social media. Het filmpje is kort, simpel en doeltreffend. Niet alleen waarschuwt het kinderen over de gevolgen van tabak, ook kan het volwassenen helpen bij het stoppen met roken!

Een jonge vrouw legt, gewoon met een peer en een watje, uit wat roken doet. Een duidelijk voor en na beeld toont de schadelijke stoffen die bij het roken in je longen terechtkomen. De beelden spreken voor zich ( https://stichting-be-aware.nl/ ): de filter van de sigaret en het watje (dat de longen simuleert) zijn smakeloos geel. Vaste rokers zijn misschien niet verbaasd door wat ze te zien krijgen, kinderen waarschijnlijk des te meer, waardoor ze een afkeer krijgen om op latere leeftijd te beginnen met roken. En dat is de bedoeling: mensen afschrikken die nog nooit gerookt hebben.

Uiteraard mag deze campagne niet doen vergeten dat de strijd tegen roken ook op een positieve manier gevoerd moet worden. Een boodschap die schrik en schuldigheid creëert is zelden doeltreffend. Het succes van de Franse “Moi(s) sans tabac” (te vergelijken met onze Tournée Minérale, maar dan voor rokers) in november toont aan dat motivatie en begeleiding de belangrijkste elementen zijn in de strijd tegen tabak.