De vraag is belangrijk, want met de leeftijd kan overgewicht echt een handicap worden. Veel mensen die ouder worden, zien hun gewichtstoename als onvermijdelijk. Volgens een Zweedse studie zou dit niet het geval zijn …

Dit onderzoek werd uitgevoerd aan het Karolinska Institutet in Stockholm en gepubliceerd in Nature Medicine. De onderzoekers analyseerden de evolutie van het vetweefsel van 54 mannen en vrouwen over een gemiddelde periode van 13 jaar. Tijdens deze periode vertoonden alle proefpersonen, ongeacht of ze gewicht hadden of verloren, een afname van de lipidenomzet in vetweefsel, d.w.z. de snelheid waarmee lipiden in vetcellen worden verwijderd en opgeslagen. Volgens de studie uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Uppsala in Zweden en de Universiteit van Lyon in Frankrijk, namen degenen die dit niet compenseerden door minder calorieën te eten gemiddeld 20% gewicht op.

Onderzoekers onderzochten ook het lipidenverlooppercentage bij 41 vrouwen die bariatrische chirurgie ondergingen en hoe het lipidenverlooppercentage hun vermogen om hun gewicht te handhaven 4-7 jaar na de procedure beïnvloedde. Het resultaat toont aan dat alleen degenen die vóór de operatie een laag percentage hadden, erin slaagden hun lipidenomzet te verhogen en hun gewichtsverlies te behouden. De onderzoekers geloven dat deze mensen mogelijk meer ruimte hadden om hun lipidenomzet te verhogen dan degenen die al een zeer hoge omzet hadden vóór de interventie.

Deze resultaten zijn belangrijk omdat ze voor het eerst aantonen dat de processen in onze vetweefsels veranderingen in lichaamsgewicht tijdens veroudering reguleren, onafhankelijk van andere factoren. Dit zou volgens de onderzoekers nieuwe wegen kunnen openen voor de behandeling van obesitas.

Eerdere studies hebben aangetoond dat een van de manieren om de vetomzet in vetweefsel te versnellen, is om meer te bewegen. Dit nieuwe onderzoek ondersteunt dit idee en geeft verder aan dat het resultaat op lange termijn van een gewichtsverliesoperatie zou verbeteren indien gecombineerd met verhoogde lichamelijke activiteit. Goed om te weten… 

https://www.nature.com/articles