Kruidvat stopt in de komende twee jaar met de verkoop van tabaksproducten. Hiermee wil Kruidvat het gebruik van tabak onder jongeren ontmoedigen. Kruidvat is de eerste grote retailer in Europa die zo’n beslissing neemt. Reactie van de Stichting tegen Kanker.

De afbouw van de verkoop zal gefaseerd gebeuren. Kruidvat stelt als doel om na één jaar meer dan twee derde van haar winkels tabaksvrij te maken, de overige winkels volgen in 2019. Ook zullen er in verbouwde of nieuwe Kruidvatwinkels geen tabakswaren meer verkocht worden. Gezondheid is voor steeds meer consumenten een belangrijk thema. Ook in de winkels van Kruidvat neemt gezondheid een steeds prominentere plaats in. "Met een uitgebreid en betaalbaar assortiment streven wij ernaar om onze klanten zo goed mogelijk te helpen bij een goede gezondheid. De verkoop van tabaksproducten sluit hier niet bij aan", zegt Gerard van Breen, CEO van A.S. Watson Health & Beauty Benelux.

“Als eerste grote retailer nemen wij in onze winkels de verantwoordelijkheid door in de komende twee jaar te stoppen met de verkoop van tabak. Op deze manier willen wij eraan bijdragen dat kinderen worden beschermd tegen de verleiding om te gaan roken. ‘Rookvrij’ moet de nieuwe norm worden.” De beslissing beperkt zich overigens niet tot de meer dan 250 Kruidvat-winkels in België. Ook in de ruim 930 Nederlandse winkels van Kruidvat zullen eind 2019 geen tabakswaren meer verkrijgbaar zijn.

De beslissing van Kruidvat ligt volledig in lijn met enkele belangrijke bevindingen uit een recente enquête van Stichting tegen Kanker. Daaruit bleek dat Belgen in toenemende mate te vinden zijn voor anti-tabaksmaatregelen. Maar het aantal grote doorbraken vanuit het beleid bleef de afgelopen jaren beperkt. Stichting tegen Kanker is dan ook blij met dit initiatief vanuit de privé sector en juicht het toe:

“Het is moedig om bewust afstand te doen van de winst op tabak. Roken is geen vrije keuze, maar een erge verslaving waaraan meer dan de helft van de gebruikers uiteindelijk zal sterven. Stichting tegen Kanker zet zich al jarenlang in voor een rookvrije toekomst. Met deze primeur van Kruidvat
treedt onze strijd tegen de tabaksindustrie een nieuw tijdperk in. Hopelijk volgen andere winkelketens met eenzelfde afbouwscenario of ten minste met de beslissing om tabak niet langer zichtbaar uit te stallen.” aldus Suzanne Gabriels, Expert Tabakspreventie van Stichting tegen Kanker.

 
Rokers die hulp wensen bij hun rookstop kunnen terecht bij de gratis hulplijn Tabakstop (0800 111 00 of www.tabakstop.be), een initiatief van Stichting tegen kanker.

Gerelateerde afbeelding