De lucht in huis kunt u zelf gezonder maken. Probeer uzelf zoveel mogelijk te beschermen tegen een ongezond binnenklimaat. Deze tips kunnen u hierbij helpen.

Het voorkomen en aanpakken van vocht en schimmels is heel belangrijk voor een gezonde lucht in huis. De beste tip hiervoor: ventileren en luchten. Heeft u een longziekte of bent u allergisch voor pollen, huisdieren en huisstofmijt? In dat geval is het ook heel belangrijk om uw huis te saneren, met name bij een huisstofmijtallergie.  

 

Ventileren en luchten

Ventileer continue door roosters altijd open te zetten en ventilatiesystemen aan te laten staan. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te luchten door een raam of deur open te zetten. Zo zorgt u ervoor dat vieze lucht wordt afgevoerd en schone lucht uw huis doorstroomt. Het helpt, in combinatie met verwarmen, ook tegen schimmels. De temperatuur in huis moet minimaal vijftien graden zijn, ook ’s nachts.

Ventileer en lucht als het kan niet aan de straatkant van uw huis en niet in de spits. Ventileer extra als u kookt, doucht, klust of als er veel mensen in een ruimte zijn. Uw huis moet ook geventileerd worden als u niet thuis bent, zodat u bij thuiskomst in een fris huis komt. Uit onderzoek blijkt dat mensen fitter zijn bij een goede ventilatie in de slaapkamer.

 

Schoonmaken

Let er bij de inrichting op dat het interieur makkelijk schoon te houden is. Vermijd open kasten, want deze zijn heel gevoelig voor stof. Maak alles goed droog na het schoonmaken, zodat het niet vochtig blijft.  Denk bij het stof afnemen ook aan de planten en radiatoren. Maak wanden en plafonds minstens twee keer per jaar schoon. Let ook op uw schoonmaakmiddelen, deze kunnen schadelijke stoffen bevatten.

 

Koken

Zet de afzuigkap aan tijdens het koken en laat deze na het koken nog zeker twintig minuten aan staan om al het vocht en de verbrandingsproducten kwijt te raken. Door met de deksel op de pan te koken, verminder je vocht in huis. Elektrisch koken is aan te raden: het zorgt voor minder verbrandingsproducten, zoals fijnstof, in huis.

langere tijd in een ruimte zijn. Daarom geldt ook op de werkplek: ventileer en lucht constant. 

 

Douchen

Houd de deur tijdens het douchen dicht, dan trekt het vocht niet door naar de rest van je huis. Als je een ventilator hebt, zet deze dan altijd aan. Maak de douche of het bad na gebruik goed droog, zodat vocht sneller verdwijnt en schimmels geen kans krijgen.

 

Wassen en drogen

Zet de wasmachine en droger in een ruimte met een eigen ventilatievoorziening en houd de deur gesloten tijdens gebruik, zo trekt het vocht niet naar andere plekken in huis. Probeer ook zoveel mogelijk de was buiten te drogen. Voor mensen met hooikoorts is dit in perioden met veel pollen in de lucht echter niet aan te raden.

 

Rook niet

Rook niet, voor uw eigen gezondheid en die van uw huisgenoten. Niet roken is het beste dat u voor uw longen kunt doen.

 

Stook niet

Stook geen hout, zoals in houtkachels en open haarden. Kies als alternatief voor bijvoorbeeld een elektrische open haard. Ook in de tuin kunt u de lucht sterk vervuilen met vuurkorven en barbecues.