Op 6 juni is het ‘What matters to you’ dag in heel wat ziekenhuizen. Het idee kreeg in 2014 vorm in Noorwegen en is intussen overgewaaid naar tal van andere landen. Bedoeling is om op dinsdag 6 juni een bijzondere beleving te geven aan patiënten door tegemoet te komen aan een kleine wens die ze graag in vervulling zien gaan. Het staat vrij om mee te doen aan deze ‘What matters to you’ dag. Eventuele initiatieven kunnen kenbaar gemaakt worden via de website www.whatmatterstoyou.be. Op deze site vind je ook meer info en inspiratie om deze bijzondere dag tot een succes te maken.

Wat?

Op die dag willen we professionals (samen met hun team) die elke dag opnieuw hun beste beentje voorzetten om goede en veilige zorg te leveren, stimuleren om wat extra aandacht te hebben voor de kleine dingen die belangrijk zijn voor een individuele zorgvrager, zijn familie en mantelzorgers.
Het idee is niet nieuw, maar komt uit Noorwegen, waar een 1e “What Matters to You?”-dag georganiseerd werd in 2014. In 2016 werd dit initiatief opgepikt door 14 andere landen. Vanuit Vlaanderen willen wij in 2017 ook graag België aan dit lijstje toevoegen.

Waarom?

Zorgvrager- en familiegerichte zorg is belangrijk omdat het leidt tot betere uitkomsten van de zorg en een grotere tevredenheid over de zorgverlening.
Tijdens deze dag hebben we extra aandacht voor de stem van zorgvrager en focussen ons op wat voor hem belangrijk is.
Als een zorgverlener dit doet, dan creëert dit onmiddellijk vertrouwen, stelt men zich empatisch op en geeft men aan dat de zorgvrager echt belangrijk is. Dit geeft zowel aan de zorgvrager als aan de zorgverlener een ontzettend fijn gevoel en heeft ontegensprekelijk een impact op de kwaliteit van de zorg.